Ecopass® stenen

Ecopass® waterpasserende stenen van v.d. Bosch Beton vormen de elementenverharding die het AquaBASE systeem complementeren. Kenmerkend voor Ecopass® zijn de afstandhouders van 4 mm. die zorgen voor een snelle afwatering naar de buffer. Daarnaast houden deze afstandhouders de EcoBASE C1 voegvulling op de plaats.

AquaBASE voorziet in machinale verwerking

De Ecopass® waterpasserende stenen zijn machinaal te verwerken in elleboog of keperverband en binnenkort ook in halfsteensverband. Daarnaast zijn bisschopsmutsen, halve stenen en keperstenen verkrijgbaar voor het gewenste straatbeeld.

Machinale verwerking van Ecopass

AquaBASE blijft mooi

Het oog wil ook wat en dus zijn Ecopass® waterpasserende stenen leverbaar in verschillende kleuren en oppervlaktestructuren. Door toepassing van natuurlijk gekleurde materialen krijgen de stenen de kleurvastheid van een natuursteen. Niet alleen de werking van het AquaBASE systeem is daarmee goed, ook de uitstraling van het systeem blijft mooi tot in lengte van jaren.

Hierbij geven wij een impressie van de mogelijke kleuren. Overigens verdient het de voorkeur uw kleurkeuze aan de hand van een monster te bepalen, aangezien kleuren op een computerscherm of drukwerk altijd afwijken van de werkelijkheid.

Kleurvastklinker®
Door afslijting kunnen kleurrijke bestratingen veel van hun oorspronkelijke glans verliezen. Het eens zo fraaie straatbeeld wordt langzaam grijs en uiteindelijk grauw. Tenzij u kiest voor de Kleurvastklinker®. Deze stenen hebben een gladde, gesloten deklaag en behouden hun originele kleur door toepassing van natuurlijke toeslagmaterialen.

AquaBASE is leverbaar als Kleurvastklinker® met een gladde gesloten deklaag

 

Basaltic® structuur
Basaltic® structuur producten bieden het beste van twee werelden. Functioneel èn representatief. Dankzij de integrale basalt-structuur neemt een Basaltic® steen vuil en water op. Olievlekken worden praktisch onzichtbaar door de zwarte kleur (andere kleuren op aanvraag). Het opengewerkte oppervlak geeft de bestrating bovendien een duurzaam aanzien. De Basaltic® steen is gegarandeerd vorstbestendig en leverbaar in zowel tegels, stenen als banden.

AquaBASE is leverbaar in Basaltic® structuurkleuren

Full Color®
Full color® producten worden vervaardigd van een speciaal soort cement, in combinatie met speciaal geselecteerde natuursteensoorten. Hierdoor zijn Full Color® producten van v.d. Bosch Beton* van nature kleurvast. Kortom, een aanwinst voor het straatbeeld.

AquaBASE is leverbaar in Fullcolor® kleuren

Duracolor®
Duracolor® is een product waarvan de deklaag voor 100% bestaat uit speciaal geselecteerde natuursteensoorten. Zowel het grind als het zand is vervangen door natuursteenstof en zelfs de kleurstof is vervangen door natuursteenstof. Duracolor® is het absolute maximum op het gebied van kleurvastheid.

AquaBASE is leverbaar in Duracolor® kleuren

Novacolor®
Novacolor® is een fraaie straatsteen die opvalt door zijn natuurlijke uitstraling. De deklaag is opgebouwd uit zorgvuldig geselecteerde natuursteensoorten. In combinatie met de toegepaste uitwassingstechniek levert dat een bijzonder natuurlijke uitstraling op. Leverbaar in stenen, tegels en banden. Producten uit de Novacolor® serie worden uitgewassen en in de fabriek voorzien van een coating met impregnerende werking. Hiermee krijgt het kleurvaste product een heldere uitstraling. Daarnaast voorkomt de coating dat het eindproduct een zichtbare cementsluier heeft.

AquaBASE is leverbaar in Novacolor® kleuren

 

Technische kenmerken

Ecopass® waterpasserende stenen hebben een doorwateringssnelheid/infiltratiecapaciteit, zonder voegvulling van ca. 4.000 liter per seconde per hectare. Wanneer de voegen gevuld zijn met een gewassen natuurlijk mineraal (EcoBASE C1) is de geteste doorwateringssnelheid/infiltratiecapaciteit ca. 770 liter per seconde per hectare. Beide waarden zijn gebaseerd op een nieuw aangelegde AquaBASE. In de loop der tijd zal de infiltratiecapaciteit afhankelijk van diverse factoren en zonder onderhoudsmaatregelen afnemen. De breedte van de voegen is rondom 4 mm.
De situatie ter plaatse maakt dat stenen zullen vervuilen. Dit kan door hevige bladval, vervuiling door gebruikers of simpelweg door aanwaaiend Saharazand. Onderhoud is daarom vereist. Stel dat de helft van de doorlatingssnelheid in de loop der tijd verdwijnt als gevolg van voorgaande, dan hebben de stenen nog steeds een hoge capaciteit die ruimschoots aan de norm van 270 liter per seconde per hectare voldoet.

Ecopass® waterpasserende stenen worden standaard aangeleverd als machinaal verwerkbaar pakket in elleboog-/keperverband en worden op statiegeldpallets aangeleverd. Naast eisen aan de bestrating is de grootte van de buffer van belang. De zogenaamde K-waarde van de bodem geeft aan of een bodem veel of weinig water kan verwerken. Met dat gegeven wordt een buffer bestaande uit grove toeslagmaterialen aangebracht.

Stroefheid
Betonstraatstenen worden geacht voldoende stroef te zijn.

Holheid en bolheid
Indien de afmeting van een steen groter is dan 300 mm mag de holheid maximaal 1 mm bedragen. De bolheid mag dan maximaal 1,5 mm bedragen. Dit wordt gemeten met een meetlat van 300 mm. Bij grotere afmetingen wordt gemeten met een meetlat van 400 mm. Hierbij mag de holheid maximaal 1,5 mm en de bolheid maximaal 2 mm bedragen.

Splijttreksterkte
De karakteristieke splijttreksterkte voor de straatstenen moet tenminste 3,6 MPa bedragen.
Geen enkel individueel resultaat mag kleiner zijn dan 2,9 MPa of een breuklast kleiner dan 250 N/mm opleveren.

Slijtbestendigheid
De breedte van de groef welke ontstaat bij de afslijtproef mag maximaal 23 mm zijn.

Vorst-dooizoutbestandheid
Het gemiddelde massaverlies, bepaald volgens de norm mag niet meer bedragen dan 1,0 kg/m².
Geen enkele individuele waarde mag meer dan 1,5 kg/m² bedragen.